vrijdag 22 januari 2010

Column: niet "de slimste mens ter wereld"

Soms moet een mens eens goed kunnen lachen, gelukkig hebben we het ybf nog... .


Gelezen op het ybf... 


Gisteren las ik met genoegen op het ybf, hoe de jury (ja, ze verkiezen er de beste recensie van de maand, meestal neukervaringen van beertjes met de grootste, de langste, en vooral met de meeste fantasie) een trimester vergeleek met de laatste tien dagen van de maand. Een trimester telt 10 dagen? Net niet correct, had je 10 weken gezegd, had je wat langer mogen jureren, en had niemand daar iets op aangemerkt.


Heel terecht maakte een relnicht een opmerking, een beetje lachend met de taalkundige capaciteiten van de jury.


De jury, die snel de gebeten hond was, en van repliek diende dat een trimester wel degelijk een derde deel was, en dat hij bijgevolg gerust 10 dagen als een trimester kon omschrijven. 


Soms lach ik eens goed, en dat was weer een van die (zeldzame) momenten. Lachen is gezond.
Gelukkig hebben we onze schoolmeester Jünther, die duidelijk stelde wat een trimester eigenlijk was.


Andere taalkundige wonders kwamen aan bod, die zomaar effe een trimester ging uit de voeten doen aan de hand van de scholen, en daarin wat probeerde te sjoemelen, om onze jury niet helemaal te doen afgaan, als de spreekwoordelijke gieter.
Ik moest nog harder lachen toen "de jury der jury's" zijn vriend met raad en daad kwam bijstaan, en ook stelde dat een trimester wel een week- of een maanddeel kon zijn. Volgens Wikipedia zelfs boekhoudkundig foutief.


En toen, toen moest het beste nog komen, de snuggerste van allen kwam snel ten tonele en deelde snel "30" door 3 en 4, kwam tot de vaststelling (met rekenmachine) dat die uitkomsten niet overeen kwamen, om zo aan te tonen dat een kwartaal en een trimester niet hetzelfde zijn. 30? Ach, juist, dat moet hij denken, als we drie maand als een trimester beschouwen, maar snel de drie eraf laten, en delen door 3 en 4. Wiskunde is dus ook al niet de sterkste kant van onze beertjes. 


De beste recensie van de maand mist duidelijk zijn doel niet, misschien mag het topic omgevormd worden naar " 'k kan niet tellen, 'k kan niet schrijven, 'k heb voor poeper geleerd." 


Voor alle duidelijkheid, volgens Wikipedia, die we in deze materie best kunnen volgen, een les voor dom, dommer, domst... .

Kwartaal of Trimester
Soms moet een mens eens goed kunnen lachen, gelukkig hebben we het ybf nog... .
Als jullie echte taalwonders aan het werk willen zien, bekijk dan deze korte samenvatting, "taalkundig-humoristich" om duimen en  vingers van af te likken. Humor van de bovenste plank, en laten we eerlijk wezen, Tobback en Mortier als jury, daar droomt het ybf al jaren van, het niveau zou alvast wat opgekrikt worden.

Soms moet een mens eens goed kunnen lachen, gelukkig hebben we op de VRT iedere weekdag "De Slimste mens ter Wereld" nog... .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten